Van kompas naar chip

14-06-2018

Sinds de mensheid zich bewust is van richting, beweging, verplaatsing en versnelling bestaat de behoefte om een methode te bedenken die dit kan meten of vastleggen. Voorbeelden van deze behoeften en methoden zijn terug te vinden in de geschiedenis, denk bijvoorbeeld aan (de meest simpele vorm van richtingsbepaling) het (oude vertrouwde) kompas.

Hedendaags maken we gebruik van de nieuwste technieken om “slim” richting en beweging/verplaatsing te meten. Je kan nu meteen denken aan de bekende GPS methode (welke we kennen van ons navigatiesysteem in de auto) echter bestaan er veel producten waarbij het gebruik van een (absolute) locatie niet strikt nootzakelijk is. Binnen dit productsegment is (binnen de electronica ontwikkeling) de zogemaande IMU (Inertial Measurement Unit) de laatste jaren zeer populair.

Een IMU is de moderne (en compacte) vorm van een “INS” (Inertial Navigation System) welke al jaren wordt gebruik voor navigatie van (bijvoorbeeld) shepen, vliegtuigen, en ruimtevoertuigen (raketten).

Een IMU bevat een accelerometer, gyroscoop en (de nieuwe modellen) ook een magnetometer. Door het integreren van deze drie functionaliteiten (op chip niveau) is het voor de hedendaagse consumenten electronica mogelijk om complete bewegings orientatie te meten en terug te koppelen naar de gebruiker. Denk bijvoorbeeld aan smartphones, tablets, remote controls en evenwichts voertuigen (Segway). Al deze producten bevatten een IMU!

Heeft u ook een idee waarin een IMU of INS geintegreerd moet worden? Neem dan contact met ons op, om te kijken naar de best passende oplossing!

High Tech Ontdekkingsroute: VEDS Group doet mee!