From connection to copper cartridge

22-02-2018

Iedere PCB is anders; variërend in vormfactor, functionaliteit en complexiteit. Het ontwerpen ervan is net als puzzelen, echter met regels waar het ontwerp aan moet voldoen. Koperpatronen op de PCB representeren de elektrische connecties welke noodzakelijk zijn om de functionaliteit van een product te waarborgen. Koperpatronen zijn niet altijd logisch in de zin van: We nemen de kortste weg van punt A naar punt B. Sterker nog, in sommige gevallen lijkt het zelfs onlogisch. De vraag is dan waarom?

Dit fenomeen heeft te maken met het waarborgen van de signaalkwaliteit tussen de componentconnecties onderling (ook wel “Signal Integrity” genoemd), welke vaak door de betreffende component fabrikant word gespecificeerd. Sommige connecties moeten bijvoorbeeld precies even lang zijn (en naast elkaar lopen), wat kan resulteren in een golfend koperpatroon op de PCB (differential pair). Denk hierbij bijvoorbeeld aan USB2/3 connecties of DDR3 connectiviteit (welke iedere PC tegewoordig bezit).

Naast de lengte van de connecties kunnen ontwerpcriteria als impedantie (denk aan Ethernet, USB, RS485, NFC, GSM, WiFi), isolatie afstanden (intrinsiek veilig) en EMC ook een grote invloed hebben op het koperpatroon van de PCB.
Niet alleen elektronica